Legendarni tenor José Carreras

Začetki kariere vrhunskega tenorja

José Carreras je umetniško ime legendarnega tenorja, ki ga svet pozna po njegovi upodobitvi v operah vrhunskih italijanskih opernih skladateljev, Verdija in Puccinija. Rojen v Barceloni, je talent za glasbo ter petje pokazal že v otroških letih, ko je ob spremljavi Magde Prunere, v svojem prvem javnem nastopu na španskem nacionalnem radiu, popolnoma navdušil množice. Glasbo je študiral v svojem domačem kraju, svoj prvi nastop na opernem odru pa je imel pri enajstih letih, v Gran Teatre del Liceu. Tam je tudi nadaljeval svojo profesionalno kariero, v kateri je prevzel številne vloge, nastopal v mnogih opernih hišah in posnel mnogo klasičnih del, ki so se zapisala v srca poslušalcev klasične glasbe. Velik vtis je na množice naredil s svojimi vlogami, v katerih je navduševal z opernim repertoarjem, iz katerega se je kasneje tudi umaknil in nadaljeval z recitali, muzikali in operetami. V letu 1990 se je po hudi bolezni in čudežni ozdravitvi vrnil na operne odre v družbi prav tako vrhunskih tenorjev Plácida Dominga in Luciana Pavarottija, s katerima je v zasebi Treh Tenorjev, popolnoma navdušil svetovne množice tako znotraj, kot tudi zunaj klasične umetnosti in pričel pisati zgodbo o svetovnem uspehu.

Kariera

Legendarni tenor José Carreras predstavlja zveneče ime klasične skladbe, njegova vrhunska kariera zajema udeležbo v najbolj prestižnih opernih hišah in festivalih, sodeloval pa je tudi z največjimi orkestri in skladatelji na svetu. Njegov obsežen repertoar zajema 65 oper, njegova diskografija več kot 160 posnetkov, vse od oper in oratorijev, pa do popularnih in klasičnih recitalov. Kot eden izmed Treh Tenorjev, je navduševal polne dvorane obiskovalcev po celem svetu, skupaj pa so imeli nepojemljiv vpliv na svet klasične glasbe. V svoji karieri je prejel številne nagrade, tako za svoje umetniško, kot tudi za družbeno odgovorno delo. Nagrajen je bil s številnimi zlatimi in platinastimi nagradami za svoja glasbena dela, ki so po celotnem svetu prodana v več kot 80 milijonih izvodih. Prejel je tudi nagrado Emmy, in sicer za film A Life Story, v katerem spoznamo njegovo življenje ter umetniško udejstvovanje. Obenem je tudi prejemnik prestižnih nagrad Grammy, Brit Award, Laurence Olivier Award, Crystal award, The Golden Ring of the Stateopera na Dunaju, za svoj humanitarni in kulturni presežek pa je prejel tudi nagrado Doctor honoris causa. V zadnjih letih je nastopal na številnih koncertih in v prestižnih koncertnih halah po svetu, prav tako pa je nepozabno vzdušje pričaral obsikovalcem posebnih dogodkov, festivalov in koncertov na prostem.

Glas

Carrerasov glas velja za enega izmed najlepših tenorskih vokalov vseh časov. Španski kritik Fernando Fraga ga opisuje kot liričnega tenorja, katerega glas je znan po lepoti in ekspresivnosti, obenem pa s svojo izredno ekspresivno noto, množicam nedvomno pričara romantično vzdušje.

Humanitarnost

Carrreras je znan po svojem humanitarnem udejstvovanju, saj je po svoji čudežni ozdravitvi, ko je v letu 1988 prebolel levkemijo, ustanovil mednarodno fundacijo José Carerras International Leukaemia Foundation, s katero ozavešča o bolezni in se bori, da bi zdravljenje omogočil širšim množicam.