Gosti

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA

Ustanovitev Simfoničnega orkestra RTV Slovenija sega v davno leto 1955 in po več kot šestdesetih letih ustvarjanja je ta pustil pomembno sled v slovenski glasbi. Glede na obseg in raznovrstnost izvedenih glasbenih del mu zagotovo pripada prvo mesto med vsemi slovenskimi glasbenimi ansambli. Orkester izvaja zanimiv in pester koncertni program, s katerim privablja raznovrstno občinstvo. Njegov repertoar sestavljajo skladbe svetovne glasbene zakladnice vseh umetnostnih obdobij, antologije in krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev, v tretjem tisočletju pa je širok krog poslušalcev pridobil še s koncerti orkestrirane popularne glasbe, ki jo po večini izvaja skupaj z najopaznejšimi ustvarjalci in poustvarjalci domače zabavne glasbe. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejel številna visoka priznanja. Domača in mednarodna diskografija orkestra sta izjemno obsežni. Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah.

Korenine Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so neposredno povezane z nastankom radijske in pozneje televizijske hiše, združenih v Zavod RTV Slovenija. Sedanji šef dirigent orkestra je odlični kitajski dirigent En Shao, ki je to mesto prevzel septembra leta 2006. V zadnjem desetletju je orkester največ pozornosti strokovne javnosti zbudil z odmevnimi projekti, pri katerih so poleg njega sodelovali priznani dirigenti in solisti, med njimi Christian Mandeal, Rossen Milanov, Marko Letonja, Joe Hisaishi, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Miša Majski, Stefan Milenković, Emanuelle Bertrand, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Marjana Lipovšek, Ivo Pogorelić, Evelyn Glennie, Mikhail Rudy, The King‘s Singers, Konstantin Bogino, Mario Brunello, José Carreras, Radek Baborak, Sarah Chang, Dejan Lazić, Ning Feng, Claude Delangle, Sergej Nakarjakov, Daniel Raiskin, Vadim Gluzman in drugi.

Simfonični orkester RTV Slovenija redno gostuje v evropskih prestolnicah glasbene kulture in sodeluje s številnimi priznanimi glasbeniki. V več kot 50-članski zasedbi bo spremljal tudi vrhunskega tenorista, Joséja Carrerasa, ki bo 10. marca 2019, še zadnjič nastopil v ljubljanski Areni Stožice.

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA


POSEBNI GOST: JAN PLESTENJAK

Le nekaj mesecev zatem, ko je razprodal in do zadnjega kotička napolnil ljubljanske Stožice, se najpopularnejši in najuspešnejši slovenski glasbenik vrača na največji oder v Sloveniji. Tudi tokrat ne bo nastopil sam, temveč v eminentni družbi vrhunskega, svetovno znanega opernega pevca Joséja Carrerasa. ''Povabljen sem s strani velikega Joséja Carerrasa, da se mu pridružim na odru njegovega koncerta v Stožicah, kot njegov gost,'' je zapisal Jan, ki je v preteklosti že navdušil s sodelovanjem s simfoniki in izbrano vrhunsko ekipo. Po petnajstih letih ustvarjanja, devetih studijskih albumih, preko 20 uspešnic ter razprodanih koncertih je leta 2009 zaključil snemanje dvojnega albuma z naslovom 'Klasika', ki zajema 25 presežkov tako v produkcijskem, kot ustvarjalnem smislu. Pesmi Barka iz perja, Lepa, Pustil ti bom sanje in mnoge druge uspešnice so tako ugledale luč sveta v novi, še lepši izvedbi. Stati na odru s svetovno priznanim tenoristom, ki slovi po tem, da občinstvu pričara najlepše romantične performanse in katerega tenorski vokal velja za enega izmed najlepših tenorskih vokalov vseh časov, je Plestenjaku po petindvajsetletni karieri tako v veliko čast in zagotovo se bosta na največjem odru v Sloveniji, združili dve veliki imeni glasbenega sveta. ''Večje časti in priznanja si kot pevec in avtor nisem mogel predstavljati,'' je še poudaril Plestenjak in zaključil, da je izjemno hvaležen za priložnost, da kot posebni gost nastopi na gala opernem spektaklu vrhunskega tenorista, ki bo v sklopu svoje poslovilne turneje 10. marca 2019, še zadnjič nastopil v Sloveniji.

Jan Plestenjak


GOSTJA: MARTINA ZADRO

Sopranistka Martina Zadro, prvakinja SNG Opera in balet Ljubljana in nosilka repertoarja, je ena izmed vodilnih hrvaško-slovenskih opernih umetnic. Velja za celovito scensko osebnost in prefinjeno koncertno pevko, ki uživa mednarodno slavo, med drugim tudi na mednarodnih pevskih tekmovanjih, njeni visoko profesionalni scenski in koncertni dosežki pa so ji pripeli številna pomembna strokovna priznanja. Na opernih odrih je v preteklosti že sodelovala s prestižnimi in uglednimi orkestri, dirigenti in opernimi pevci, med drugim tudi s Joséjem Carrerasom, s katerim je v sklopu poslovilne turneje že nastopala drugod po svetu. ''Bilo mi je v veliko veselje in čast, da sva se takoj ujela. Med nama je vladala odlična energija. Stati na odru z njim … to so bili neprecenljivi trenutki, ki se jih bom spominjala večno,'' je o preteklih nastopih z vrhunskim tenoristom povedala Martina. Desetega marca 2019, se bosta dva vrhunska operna vokala ponovno združila, in sicer na največjem odru v Sloveniji, kjer bo Martina Zadro kot gostja nastopila na njegovem gala poslovilnem spektaklu. ''On je izjemen človek in velika legenda. Priložnost, da ga še zadnjič slišimo v živo, je eno veliko doživetje, ki se ga bodo obiskovalci spominjali še dolgo, dolgo časa,'' je o poslednjem nastopu Joséja Carrerasa povedala Martina, ki obiskovalcem obljublja nepozaben večer.

Jan Plestenjak